Ayın Şiiri: Orhan Veli
Hiçbir şeyinden çekmedi dünyada, nasırından çektiği kadar; Hattâ çirkin yaratıldığından bile o kadar müteesir değildi,Anmazdı allah'ın adını, Günahkâr da sayılmazdı. Yazık oldu Süleyman Efendi'ye.

13 Nisan 1914’de doğdu Orhan Veli ve bir haftalığına geldiği Ankara’da, yolda tamirat için kazılmış bir çukura düştükten birkaç gün sonra beyin kanamasından öldü. Necip Fazıl’ın yolun yarısı dediği yıllarda, otuz altısında... Ardında birçok şiir ve Kahve ocağında bir el yazısı bırakarak: “Ölüm Allah’ın emri, ayrılık olmasaydı!”
Kitabe-i Seng-i Mezar
1
Hiçbir şeyden çekmedi dünyada
nasırından çektiği kadar;
Hattâ çirkin yaratıldığından bile
O kadar müteessir değildi;
Kundurası vurmadığı zamanlarda
Anmazdı allah’ın adını
Günahkâr da sayılmazdı.
Yazık oldu Süleyman Efendi’ye
Kitabe-i Seng-i Mezar
2
Mesele değildi öyle,
To be or not to be kendisi için;
Bir akşam uyudu; uyanmayıverdi.
Aldılar, götürdüler.
Yıkandı, namazı kılındı, gömüldü.
Duyarsa öldüğünü alacaklılar
Haklarını helâl ederler elbet.
Alacağına gelince...
Alacağı yoktu zaten rahmetlinin.
Kitabe-i Seng-i Mezar
3
Tüfeğini depoya koydular,
Esvabını başkasına verdiler.
Artık ne torbasında ekmek kırıntısı.
Ne matrasında dudak izi;
Öyle bir rüzigâr ki,
Kendi gitti,
İsmi bile kalmadı yadigâr.
Yalnız şu beyit kaldı,
Kahve ocağında el yazısiyle:
“Ölüm Allahın emri,
“Ayrılık olmasaydı.”
.jpg)
![]() |
Editör / Yazar :
Chentick Yazı İşleri Kategori : Kültür & Sanat Tarih : 27.09.2009 15:29:06 Bu Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız
|
Yasal Uyarı: Chentick internet sitesinde yayınlanan haberler ve köşe yazılarının tüm hakları Chentick Grubuna aittir. Kaynak gösterilerek dahi haberin veya köşe yazısının tamamı yazılı izin alınmaksızın kullanılamaz. Sadece alıntı yapılan haberin veya köşe yazısının bir bölümü, alıntı yapılan habere/yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.


























